Czy drewniana podłoga w kuchni to dobre rozwiązanie?
- Szczegóły
Posadzka ma duże znaczenie dla wyglądu i funkcjonalności poszczególnych pomieszczeń, materiał, z jakiego zostanie ona wykonana, warto więc wybierać niezwykle starannie. Materiałem, który cieszy się ogromną popularnością z uwagi na swoje właściwości oraz oferowane walory estetyczne jest naturalne drewno. Szczególnie chętnie stosowanym wyrobem jest deska podłogowa. W Poznaniu można ją kupić w tartaku Ecowood Polska, sprzedającym również drewno konstrukcyjne, kantówkę i płyty drewnopochodne wysokiej jakości. Przekonajmy się, co warto wiedzieć o desce podłogowej i sprawdźmy, czy będzie ona nadawała się również do kuchni.
Czym wyróżniają się podłogi z naturalnego drewna?
Ułożenie na podłodze litego drewna gwarantuje niezwykłe efekty wizualne, ponieważ materiał ten oferuje wspaniały wygląd związany z atrakcyjnym rysunkiem słoi oraz naturalnym wybarwieniem, które może być zmienione przez zastosowanie odpowiednio dopasowanego lakieru lub oleju.
Drewno to także przyjazny mikroklimat wynikający ze zdolności do przyjmowania i oddawania wilgoci, a także znakomita izolacja termiczna. Podłoga z drewna świetnie tłumi wszelkiego rodzaju dźwięki. Okazuje się przy tym niezwykle trwała, gdyż właściwie dopasowane gatunki drewna będą odporne na uszkodzenia mechaniczne. Należy też pamiętać, że w razie zniszczenia zewnętrznej warstwy deski podłogowe mogą być ponownie wycyklinowane, odzyskując swój pierwotny wygląd.
Czy decydować się na deski w kuchni?
Ułożenie desek sprawdzi się w większości pomieszczeń. Wyjątkiem będą miejsca szczególnie narażone na działanie wilgoci i wody, ponieważ zamoczone drewno może ulec wypaczeniu i w znacznym stopniu się zdeformować. Tam, gdzie wilgotność nie jest duża, a szanse na zalanie podłogi wodą będą niskie, nie ma przeszkód, by zdecydować się na posadzkę tego rodzaju. Warto też pamiętać, że powierzchnię drewna można dodatkowo zabezpieczyć, stosując odpowiednie impregnaty.